Kategori: Sağlık
Yazar: guvendemisiniz.com
Tarihi: 26.04.2015
Keşke bu yazıyı bana yazdırmayı düşündüren olay başıma gelmeseydi. Ancak çoğu zaman kötü olayları yaşamadan, önlemleri konusunda yapılabilecekler aklınıza gelmiyor maalesef.
Dün hayatımın şoklarından birini yaşadım desem abartmış olmam sanırım…
Genel itibariyle değişik mimari yapıları görmek birçok insan gibi benimde keyif aldığım bir şeydir. Yeni yapılan ya da mimarisi değişik olan birçok yapı en azından “merak” uyandırır ve farklı şeyler çağrıştırabilir. Hele ki bu yapılardan biri bir Camii ise.
İstanbul – Hadımköy’de birkaç yıl önce mimarı Emre Arolat bey olan ve hiç de alışık olmadığımız mimariye sahip bir cami inşa edildi: Sancaklar Camii.
Bende valide hanımla beraber oraya gittim efenim. Camii’nin mimarisi konusunda etrafa bakınırken ve böyle bir Camii olur mu, olmaz mı diye düşünürken çok telaşlı bir ses duyuldu. “Koşun, üst kattan bir çocuk düştü, ne olur yardım edin” diye.
Hemen koştuk ve maalesef çok kötü bir durumla karşılaştık. 8 yaşında olduğunu sonradan öğrendiğim bir kız çocuğu camiinin dışarıdaki üst kat sayılabilecek bir yerinden(4.5 mt) alta düşmüştü. Zemin toprak üstüne aralıklarla döşenmiş taşların ve taşlarından aralıklardan çıkan çimenlerin bulunduğu bir yerdi. Dolayısıyla yumuşak sayılmaz, tam tersi sert bir zemindi.
Bu andan itibaren tahmin edebileceğiniz gibi çok ciddi bir panik ve koşuşturma başladı. Çocuğu o halde ilk gören 2-3 kişiden biri olmak hiç istemezdim. Alnında 4 cm civarında bir açılma meydana gelmiş, ciddi kan akmıştı. Hemen kanı durdurmak için 2 kişi müdahale ederken 112’yi aradım. “Ne bekliyoruz, çocuğu araçla hastaneye götürelim” diyenler, “vah yavrum vah.. nasıl oldu yahu” diyenler arasında en doğru kararı vermeye çalışmak zordu açıkçası. Çocuğun alnının ciddi açılması sebebiyle hastaneye araçla götürmek kesinlikle doğru gelmedi. Bu nedenle kıpırdatmadan kan durdurulmaya çalışıldı.
Bilenler bilir, Hadımköy pek de İstanbul sayılabilecek bir yer değil. Resmiyette İstanbul’a bağlı ancak merkeze göre oldukça dışarda kalan bir yer. Ve camii lokasyon itibariyle bir sokak’da değil, ana yol kenarında ve GPS’de bile gözükmeyen, tarifle gelinebilecek bir noktada. 112 ekipleri tarafından ısrarla sorulan cadde ve sokak adı sorularına böyle bir lokasyonda cevap vermek hiç de kolay değil açıkçası. Çünkü “mevkii” ile tarif edilen bir adrese sahip aslında.
Etrafımızdaki site evlerinin adından, yakınımızda bulunan Fatih Üniversitesinin lokasyonundan tarif etmek zorunda kaldık doğal olarak.
Hem 112, hem de sonunda ambulans şoförüne yol tarif edelim derken olayın üstünden 10 dk geçmiş durumda idi. Bu çaresizlik anında çözüm aramak ve lokasyonu tarif etmenin daha kolay bir yolu yok mu diye düşünürken Konum bilgisi gönderme aklımıza geldi. Ama konum bilgisini en hızlı ve rehberimizde olmayan birine nasıl gönderebiliriz ki diye düşünüyorken o sırada ambulans şoförü “tamam bulduk” deyip telefonu kapattığından dolayı bu işlemi de gerçekleştiremedik. (Whatsupdan göndereydiniz dediğinizi duyuyorum ama rehbere eklemek gerekiyor numarayı)
“geri arasaydınız” dediğinizi duyuyorum ama maalesef gelen aramada numara görünmüyordu.
Biz tamam buldularsa yeri sorun yok diye düşünürken üstünden 4-5 dk daha geçti. Ve ambulans’ın halen gelemediğini gördük. O sırada bir bayan, “ben gelirken biraz geride bir sitenin kapısında ambulans gördüm sanırım” dedi. Atlayıp arabayla oraya doğru gittim ve gerçekten de çok büyük bir sitenin kapısında ambulans vardı. Öğrendim ki site çok büyük olduğundan dolayı içerisinde dispanser büyüklüğünde bir sağlık kurumu vardı ve dolayısıyla ambulans kapısında bekliyordu. Hemen oradakileri alıp olay yerine getirdim ki, 112 ekipleri de geldi. İlk müdahale yapıldı ve kızı beyin cerrahi bölümüne götürmek üzere ambulans olay yerinden ayrıldı.
O panik ortamında kızın durumunu çok merak edeceğimi bildiğim için, aileden birisinin telefonu almak istedim ama olmadı. Yerine telefon numaramı bırakabildim ancak.
Benim kulağımda ise küçük kızın “babacığım başım çok ağrıyor, bileğim çok kötü” dediği sözleri kaldı.
112 ekipleri geldiğinde aşırı ciddi bir durumun olmadığını söylediler, biz de biraz rahatladık ama tabii ki son durum hakkında maalesef hiçbir bilgim yok. (Arayan olmadı)
Olayı detaylıca anlattım ki, ciddi olarak okuyup, önlemi ve yine de gerçekleşmesi durumunda zaman kazanmak konusunda nelere dikkat ederiz diye düşünelim.
Böyle bir olayın yaşanması kuşkusuz çok kötü. Ancak ambulansın gitmesinin ardından öğrendiğim bir gerçek ise beni ikinci kez üzdü: Oradaki bir bayanın söylediğine göre, düşen kız çocuğu ve birkaç çocuk daha düşmeden 5 dk önce aynı yükseltinin olduğu yerde ailesinin gözü önünde oynayıp düştüğü yerde eğilerek aşağıya bakmışlar. Ve maalesef ailesi uyarmamış çocukları. (doğru mu yanlış mı bilemiyorum ama söylenen bu şekilde). Bu notu ileten bayan da zannediyorum, “ailesi varken bana düşmez” diye o da uyarmamış.
5 dk sonrasında ise ailesi çocukları yukarda bırakıp aşağıya iniyor ve olay meydana geliyor.
Amacımız sorumlu aramak değil tabii ki. Ancak “ders çıkarmak”.
Ailesi çocukları böyle tehlikeli bir yerde oynadığında uyarsaydı…
Çocukları yalnız bırakıp aşağıda olmayıp da en az bir ebeveyn çocukların yanında kalsaydı…
Camii inşa edilirken böyle açık bir tehlikenin olduğu yere parmaklık vb. gibi bir önlem alınsaydı…
Olay yine de olur muydu? bilemiyorum. Ama, diyelim ki oldu…
Yukarıda anlattığım olayın detayları ile birlikte neler yapabileceğimize bakalım…
Öyle bir yerdeyiz ki… tarif yapmak çok zor diyelim..
Bu olaydan sonra öğrendim ki her mobil operatörünün lokasyon göndermek için bir servisi var.
Turkcell’in servisi için;
http://medya.turkcell.com.tr/turkcellden-guven-veren-uygulama-turkcell-guvenlik-bulten_4944.html
Vodafone’un servisi için;
http://www.vodafone.com.tr/Internet/servisler_konumtabanliservisler_nerdeoldugumubildir.php
Avea’nın servisi için;
http://www.avea.com.tr/web/Servisler/Islemler/KonumTabanli/Neredeyim
adreslerinden konu ile alakalı olarak bilgi alabilirsiniz.
Bununla beraber, akıllı telefonunuz varsa, konum ve 3g ‘yi ve ardından haritaları açıp nerede olduğunuza, yakınınızda ne olduğuna bakabilir ve buradan tarif yapabilirsiniz gerekli mercilere.
Bu işin lokasyon tarif kısmı.
İkinci önemli kısım ise, zaman kazandıracak doğru müdahale etme seçenekleridir.
Bu tip kazalarda 10 sn’in bile önemi olduğunu biliyoruz. Eğer bizim yaşadığımız gibi ambulansla alakalı gecikme yaşadıysanız, aşağıda sıraladığım yerlerin yakınınızda olup olmadığını kontrol edin.
- Çok büyük sayılabilecek siteler
- Büyük fabrikalar
- Büyük kamu kurumları
eğer böyle bir yer varsa ve imkanınız var ise hemen bu yerlere ulaşıp buradaki doktor, hemşire, uzman ve ambulanslardan yardım isteyebilirsiniz. En azından ilk müdahale noktasında size zaman kazandıracaktır. (Son yıllarda çıkarılan iş güvenlik kanunu ile büyük kurumlarda devamlı doktor çalıştırılması zorunlu yapıldı.)
Çünkü, ilk yardım eğitimi almış olsanız dahi, benim tanık olduğum gibi öyle bir yaralı kız çocuğu gördüğünüzde soğuk kanlılıkla müdahale etmek oldukça zor.
Peki, en yakındaki hastaneye gitmeniz gerekti diyelim. En yakında nerede hastane olduğunu nereden bileceksiniz?
Bunun içinde,
https://play.google.com/store/apps/details?id=net.korgun.hastane&hl=tr
https://itunes.apple.com/tr/app/nerede-hastane/id388837752?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.turkcell.pusula&hl=tr
gibi uygulamalardan hastane bilgilerine ve aşağıdaki uygulamalardan eczane bilgilerine ulaşabilirsiniz.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imobilecode.eczane
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.eczane.eczanehd
Böyle bir olayla hiçbir kişinin hele bir çocuğun karşılaşmaması dileğiyle…
Çocuklarınızın elinden tutun ve devamlı gözünüzün önünde olmalarını sağlayın lütfen… Benim çocuğum akıllı, benim çocuğum yapmaz vb. demeyin.
Not: Camii ile ilgili gerekli tüm yerlere acil önlem alınması konusunda bilgi verdim. Ancak ilerleyen günlerde göreceğiz sonucu.