Çocuklarımızı Sakıncalı Sitelerden ve İçeriklerden Koruma Yolları



Çocuklarımızı Sakıncalı Sitelerden ve İçeriklerden Koruma Yolları




Kategori: Güvenlik
Yazar: guvendemisiniz.com
Tarihi: 9.12.2014

Ebeveynlerin çocukları için endişelenmesi gereken sadece internet ve internet siteleri değildir. Bunların yanında mesajlaşma yazılımları ve oyunlar da çok önemlidir. Günümüzde çocuklar, teknolojiyi ve onun getirdiği yenilikleri yakından takip etmekteler. Ayrıca bilgisayar ve interneti çok iyi bir şekilde kullanmaktalar. Bu nedenle siz de onları korumak için en az onlar kadar bilgisayar ve interneti kullanmayı bilmelisiniz. Eğer bilmiyorsanız bir kursa gidip bilgisayar ve internet hakkında eğitim almayı ihmal etmeyin ve bunu çocuğunuzu korumak adına yaptığınızı unutmayın.

En başta yapılması gereken şey, çocuğunuza internetin faydasının olduğu kadar çok ciddi zararları da olabileceğinin ve bununla beraber düşünmeden kendisi ve ailesi hakkında vereceği bilgilerin ileride çok ciddi sıkıntılara yol açabileceğinin söylenmesidir.

Bunun ardından ise aşağıdaki önemli noktaların uygulanması gereklidir.

  • İnternet hizmet sağlayıcınızı arayarak (TTNET, Superonline vb.) internet bağlantınız için aile koruma paketine geçmek istediğinizi belirtin. (Farklı hizmet sağlayıcılarında farklı isimle adlandırılabilir.) Ve bu pakette kendinize ya da herhangi bir aile üyesine istisna oluşturmayın. Bu işlem genelde ücretsiz olup, bu işlemle birlikte ciddi oranda sakıncalı sitelere erişimi engelleyebileceğinizi ancak %100 koruma sağlamadığını da unutmayın.
  • Çocuğunuz belli bir yaşa gelinceye kadar ona özel facebook ya da twitter vb. hesap açmasına izin vermeyin. Bu konuda başarısız olursanız, açtığı hesabı kendi hesabınızdan arkadaş olarak ekleyin ve çocuğunuzun hesabında arkadaş olduğu kişileri, mesajları ve paylaşımları takip edin. Onu arkadaş listesine ekleyen kişileri ve onların yaptığı paylaşımları araştırın.
  • Facebook, twitter gibi sitelere üye olunurken “2.ci mail adresi” ya da “yedek mail adresi” gibi bir ad altında sizden ikinci bir mail adresi girmeniz istenir. Bu mail adresi şifre unutulduğu gibi durumlarda şifresini sıfırlamak için yazılır. Bu nedenle çocuğunuza hesap açtırmama konusunda başarısız olursanız, hesap oluştururken hiç değilse 2. mail adresine sizin mail adresinizi yazın. Bu ileriki zamanlarda olumsuz bir durum olduğunda ve çocuğunuzun hesabına erişmek istediğinizde şifresini bilmeseniz dahi size kolaylık sağlayacak bir önlemdir.
  • Çocuklarınızın gerek internet, gerekse de normal olarak oynadığı oyunlar konusunda araştırma yapın ve onları zararlı gördüğünüz oyunlardan uzaklaştırmak için zararsız olan oyunları beraber oynayarak yönlendirme yapın.
  • Çocuklarınıza güçlü şifreler belirlemeleri konusunda uyarıda bulunun ve çocuğunuzun tüm şifrelerini mümkünse sizde bilin. Ya da zorunlu durumlarda şifresinin nasıl kırılabileceğini öğrenin.
  • Küçük yaştaki çocuklarınıza(3-9) mümkün olduğu kadar yabancı içerikli oyun, eğitim yazılım vb. kullandırmayın. Mümkün olduğu kadar yerli içerikli yazılımlar ve oyunlara yönlendirin.
  • Çocuklarınıza en ufak bir şüpheli durumda hemen size haber vermesi gerektiğini ve bu gibi durumlarda kendisine asla kızmayacağınızı açık bir şekilde ifade edin.
  • Çocuklarınıza tanımadıkları kişilerle internette iletişim kurmanın olası tehlikelerinden bahsedin.
  • Çocuklarınızın bilgisayar ve internet kullandığı zamanlarda yanında bir ebeveyninin bulunmasına özen gösterin. Mümkünse çocuğunuzun bilgisayar ya da internette yaptığı aktiviteye sizde katılın ve beraber zaman geçirmeye alıştırın.
  • Çocuklarınızın yaşı arttıkça, sizin yaptığınız bazı önlemleri aşmanın yollarını arayacak ve kısmen bazı yollar bulacaktır. Örneğin girdiği sitelerin adreslerini silmek gibi örnekleyebiliriz. Ancak, bilgisayar üzerinde çocuğunuzun ne yaptığını, hangi sitelere girdiğini vb. gibi konuları arkaplanda gizlice kayıt eden yazılımlar bulunmaktadır. Örneğin, www.ardamax.com ya da www.refog.com/personal-monitor adresinde böyle yazılımları bulabilirsiniz. Hatta bu gibi yazılımlar ile kayıt edilen bilgilerin size mail ile gönderilmesini de sağlayabilirsiniz.
  • Hiçbir zaman çocuğunuza kredi kartı bilginizi vermeyin.
  • Bilgisayarınızda “web-cam” yani kamera varsa, çocuğunuzun sizden habersiz hiçbir zaman bunu kullanmasına izin vermeyin. (Kameranın sürücüsünü (driver) sisteminizden kaldırırsanız teknik olarak engellemiş olursunuz.) Ya da mümkünse çocuklarınızın kullandığı bilgisayarlarda kamera olmamasına özen gösterin.
  • Çocuklarınıza mümkün olduğunca laptop değil, masaüstü bilgisayar kullandırın ve kendi bilgisayarınızın şifresini vb. söylemeyin.
  • Çocuğunuzun internet üzerinde hangi adreslere girdiğini vb. mutlaka devamlı olarak takip edin. Nasıl edeceğinizi bilmiyorsanız, öğrenin ya da güvendiğiniz kişiler vasıtasıyla bilgisayarını inceleyin.
  • Onun ilgisini çekecek yararlı gördüğünüz internet sitelerini ona gösterin.
  • İleriki yaşlarda çocuğunuz büyüdükçe, arkadaşlarından sakıncalı içerikler temin edebileceğini unutmayın. Genellikle USB diskler kullanılarak arkadaşlar vasıtasıyla temin edilebilirler. Bu konuda dikkatli davranın.
  • İnternet sağlayıcınızın internet sitesindeki online web işlem gibi bölümlerden internet bağlantınızla alakalı kullanım bilgilerini kontrol edin. Aşırı kullanım bilgisi size yanlış bir şeylerin olduğu konusunda ipucu verebilir.
  • Çocuğunuzun bilgisayar ve internet kullanımını uzmanların önerdiği zaman limitlerinde tutun.
  • http://guvenlinet.org gibi sitelere girip detaylı bilgiler alın.
ÜYE OLUN, YENİLİKLERDEN HABERİNİZ OLSUN !

Son projelerden ve yazılardan bilginiz olmasını isterseniz, aşağıya eposta adresinizi bırakabilirsiniz.


BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

Bize ulaşmak çok kolay... Aşağıdaki iletişim noları ile ulaşabilir ya da bizi ziyaret edebilirsiniz.