İnternet Kullanımı Hakkında Genel Güvenlik Bilgileri



İnternet Kullanımı Hakkında Genel Güvenlik Bilgileri




Kategori: Güvenlik
Yazar: guvendemisiniz.com
Tarihi: 9.12.2014

İnternette kullanımında güvenlik konusu doğal olarak internete bağlanmak ile başlıyor. Eğer sizde bir kablosuz ağ ile internete bağlanıyorsanız kablosuz ağınızın şifresini sağlam bir şifre yapın. Yani telefon numaranız gibi artık herkesin tahmin edeceği şifrelerden uzak durun. Eğer sabit masaüstü bilgisayar kullanıyor iseniz, kablosuz yerine kablolu interneti tercih etmenizi öneririm.

İnternette gezinirken malum, tarayıcıları kullanıyoruz. Internet Explorer, Firefox, Opera, Chrome gibi birden çok tarayıcı mevcut. Bunlar temelinde birer yazılım oldukları için farklı açıkları var. Tespit edilen açıklar güncellemeler ile kapatılıyor. Bu nedenle hangi yazılımı/tarayıcıyı kullanırsanız kullanın güncelleme çıktığında o güncellemeyi yapmasına izin verin.

İsim yazmayacağım tabii ama saydığımız tarayıcılar arasında diğerlerine göre daha güvenli olan tarayıcılar var. İnternette kısa bir arama yapıp öğrenebilirsiniz sss Onları kullanmakta fayda var.

Diğer yandan internette gezinirken güya işimizi kolaylaştıran ve tarayıcılara eklenen bazı menü eklentileri var. Mesela otomatik dil çeviri menüsü, siteyi pdf yapan menü araç çubuğu gibi. Bu gibi menüsel eklentilerden uzak durun. (Bilgisayarınıza satın alarak kurduğunuz yazılımların otomatik eklediği menüler hariç) Ancak tarayıcıların menüsel değil de, yardımcı olarak hazırlanan eklentileri var. Onlardan çok download edilenleri ve sık kullanılanları kullanmakta bazen yararlı olmaktadır.

Örneğin, İnternette gezinirken karşımıza ansızın abuk sabuk reklamlar çıkabiliyor. Ya da siteleri gezerken reklamlardan gına geliyor. Bu gibi durumları önlemek için mesela “Firefox” tarayıcısının “AdBlocker Plus” isimli bir eklentisi var. Bu eklentiyi kurduğunuzda artık sitelerdeki reklamlardan ve ansızın açılan sayfalardan kurtulabilirsiniz.

İnternette %100 gerekmedikçe gerçek bilgilerinizi paylaşmayın. İsminiz yerine takma ad kullanın.

Ancak, firma olarak baktığımızda ise; aktif olarak kullanmayacak olsanız dahi firmanıza ait bir facebook, twitter hesabı oluşturun ve yine firmanızın adına bir domain adresi satın alın. Bu sayede adınıza sahte hesaplar oluşturulmasının ya da firmanızın adına başkası tarafından bu adreslerin alınarak zor duruma düşmenizin önüne geçmiş olursunuz. Domain adresi satın alırken ise com,com.tr ve .net uzantıları ile birlikte adresleri alın. Ve bu adresleri siz satın alın. Mümkünse peşin değil, kart ile alın. Yani bir web sitesi yaptıracağınız zaman web sitesini yaptırdığınız firmaya değil, siz kendiniz satın alın domain adreslerinizi.

Herkesin ortak bir sorusu var. İzleniyor muyuz? Bu soruya her zaman verilecek cevap aslında aynı. Hem evet, hem hayır. Eminim, “Nasıl yani? Ya evettir, ya hayırdır.” diyorsunuz. Açıklayayım:

Uzun teknik detay vermeyeceğim tabii ki ancak herkesin anlayacağı dilden anlatırsak, imkân vardır. Ancak imkânla beraber istek ve talep olmalıdır diyebiliriz. Yani durduk yere kimse kimseyi izlemez. Ancak yapılanlar kayıt altına alındığı için geriye dönük olarak sorgulama da yapılabilmektedir. Bu nedenle sorunun cevabı hem evet, hem hayırdır.

ÜYE OLUN, YENİLİKLERDEN HABERİNİZ OLSUN !

Son projelerden ve yazılardan bilginiz olmasını isterseniz, aşağıya eposta adresinizi bırakabilirsiniz.


BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

Bize ulaşmak çok kolay... Aşağıdaki iletişim noları ile ulaşabilir ya da bizi ziyaret edebilirsiniz.