İyi Bir Web Sitesi Nasıl Olmalı ?



İyi Bir Web Sitesi Nasıl Olmalı ?




Kategori: Web Site Geliştirmeleri
Yazar: Longplay Dijital
Tarihi: 18.09.2018

İyi Bir Web Sitesi Nasıl Olmalı ?

Bu yazımızda aslında birazda “Bir Web Sitesi Nasıl Yapılır” sorusuna da cevap veriyor olacağız.

Bazen kitabın sonunu başından söylemek gerekir… Bir web sitesine ve içeriğine ne kadar çok vakit ayırırsanız, siteniz arama motorlarında ve sitenizi ziyaret eden kullanıcıların gözünde o kadar değerli olacaktır.

Dilerseniz önce neler yanlış yapılıyor biraz onlara bakalım…

Maalesef henüz tam değiştiremediğimiz bir yanlış düşünce var web siteleri konusunda: “Sitemde insanlar iletişim bilgilerimi görsün, Google maps haritadan adresimi görsün. Bir de mümkünde Cep telefonundan kullanıldığında Google Maps haritadan tıklayınca hemen haritalar açılsın ve tarif çıksın bana yeter.”

Bu düşünce oldukça yanlış. Ve bu yanlışlık kendini git gide daha net hissettirecektir. Bu düşüncede ısrar ise geçen zamana ve rakiplerinizin gerisine düşmenize sebep olacaktır. Çünkü İnternet, hayatımızı ele geçirdikçe, her şeyi oradan arar, bulur ve sorar oldukça farklılaşma ve üst sıralarda yer alma ile “beni hızlı bulsun” mantığı daha çok kendini hissettiriyor. Zaten SEO konusunun ortaya çıkışı ve git gide önemli olmasının yegâne sebebi de bu. (SEO konusunda yazdığımız bir önceki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.)

Biz, yukarıda yazdığımız “sadece adresim görünsün yeter” şeklinde özetlenebilecek bu düşünce sistemine “Kartvizit Web Sitesi” diyoruz. Ve bu sisteme son derece karşıyız. Çünkü bu şekilde hazırlacak bir web sitesi ne size, ne müşterilerinize ne de sektörünüzle ilgili bilgi almak isteyenlere bir fayda sağlamayacaktır.


Gelelim bir diğer yanlışa… Bu yanlışta az önce belirttiğimiz “kartvizit web sitesi” düşüncesinin bir üst versiyonu aslında. Bu yanlış, “web site bir gereklilik oldu artık, ne yapalım yaptıracağız” düşüncesiyle hareket etmek. Bu da aslında istemeye istemeye gönülsüz ve web sitesinin firmalara neler kazandırabileceği ya da ne kadar etkili olduğu konusunda çok bilgi sahibi olmamaktan kaynaklanıyor. Oysa ki, gerçekten zaman ayırılarak yaptırılmış, içerikleri doğru hazırlanmış, SEO teknikleri ve gereksinimleri doğru uygulanmış bir websitesi firmanıza / kurumunuza inanamayacağınız seviyelerde satış ve tanınırlık sağlayabilir.

Sıklıkla yapılan en büyük son yanlışa gelirsek; o da bir web sitesi yaptırılacağı zaman, rakip firmaların web sitelerinin incelenip, onların yazdığı metinlerin, bölümlerin kopyalanmaya çalışılmasıdır. Hem etik olarak hem de netice itibariyle kesinlikle doğru değildir. Çünkü sizin hedefiniz müşteri kazanmaktır. Dolayısıyla, siz müşterilerinizin gözüyle görüp, müşterilerinizin düşüncelerine göre hareket etmelisiniz. Rakiplerinize göre değil.

Yanlışlara ara verip artık biraz da neler yapılmalı soruna cevap arayalım…

Bir Web Sitesi Hazırlanmadan Önce Neler Yapılmalıdır ?


Müşteri kitleniz kimler? Onlar nasıl düşünürler, nasıl görürler, nasıl ararlar ve ne isterler? Bu soruları düşünüp web sitenizdeki bölümleri/modülleri ona göre planlamanız ve uygulamanız gerekmektedir. Bu soruların cevapları için SEO hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Çünkü SEO çalışmaları size hedef kitleniz ve hedef kitlenizin arama alışkanlıkları hakkında çok ciddi veriler sunar. Bu nedenle bir web sitesi yaptırmadan önce dahi mutlaka bazı SEO çalışmalarını yaptırmak doğru olacaktır. Size özellikle içerik ve bölümler konusunda çok net bilgi sağlayacaktır. Hangi kelimeler, hangi kelime grupları , nasıl bir içerik sorularının en net cevaplarını SEO çalışmaları ile alırsınız.

Peki ya sonra ?

Sitenizin bölümlerini SEO çalışmaları ile belirledikten sonra sitenizin alan adını belirleyip, satın alınıp alınamayacağını da kontrol ettikten sonra alan adı işlemi gerçekleştirilmelidir. Alan adını belirlemek için, hedef kitlenizin arama alışkanlıkları ve marka bilinirliği kavramları beraber düşünülerek bir isim belirlenmelidir.

Web siteleri için hosting seçimi nasıl olmalıdır?

Google’ın hiç haz etmediği bir şey varsa o da yavaş açılan web siteleridir. Peki Google neden hiç haz etmiyor yavaş açılan websitelerinden?

Çünkü siz-biz yani kimse yavaş açılan websitelerini sevmiyor hatta hemen o siteden ayrılıyor. Google’da bunu çok iyi bildiği için, sitenizin açılış hızı ve ziyaretçilerinizin sitenizde geçirdiği ortalama süre kavramları Google’ın sitenizi değerlendirirken olmazsa olmazları … Tam da bu yüzden hosting hizmetinde ucuza kaçma yerine cevap süreleri gerçekten hızlı olan bir hosting firmasını tercih etmeniz gerekiyor.

Tabii eğer müşteri kitleniz sadece Türkiye değil , farklı ülkeler ise , bu durumda bazı şeyler değişiyor. Çünkü Türkiye’den aldığınız bir hosting yine Türkiye’den sitenizi ziyaret eden kullanıcılar için doğru bir tercih olacakken, sitenizi yurtdışından ziyaret eden kullanıcılar için çok da doğru bir tercih olmayabilir. Bu gibi durumlar için CDN çözümleri var. Bunları düşünmelisiniz.
 

Peki Paylaşımlı hosting mi? VPS mi yoksa Dedicated Sunucu mu tercih edilmeli?

Bu sorunun kesin cevabı sitenizde ne kadar ziyaretçi bekliyorsunuz sorusuna vereceğiniz yanıtla alakalıdır. Tabii bu cevap, anlık ve aylık olarak 2 şekilde olmalıdır.

Paylaşımlı hosting’de aynı bilgisayarda yüzlerce web sitesi barındırılır. Dolayısıyla bu web sitelerindeki herhangi bir olası performans sorunu ya da sorunları aynı bilgisayarda sizinde web sitenizin barınması nedeniyle sizinde sorununuz haline gelir. Ayrıca paylaşımlı hostinglerde bir takım teknik sınırlamalar mevcuttur.

VPS’lerde ise, size bir bilgisayarın donanımları bölünerek verilir. Hosting için kullanılan makine 8 gb ram, 16 çekirdek ise, size 1 gbram, 1 çekirdek cpu ve 10 gb’ını, geri kalanını da farklı kişilere vermek suretiyle hosting işlemi yapılır. Özünde makine yine aynıdır ama sıkıntılardan daha az etkilenirsiniz.

Dedicated sunucuda ise, makine tamamen sizindir. Ancak bu da size hem maddi hem de uğraşı olarak yönetim maliyeti çıkaracaktır. En temizi ve sağlıklısı Dedicated Sunucudur. Tabii ücret olarak da en yüksek meblağ dedicated sunucuda karşınıza çıkacaktır.
 

Wordpress, Joomla gibi altyapılar ile web sitesi yaptırmak doğru mu?

Bu sorunun cevabı da sizin nasıl düşündüğünüz ile ilgili aslında.

Eğer aşağıdaki düşüncelerden birine ya da tamamına sahipseniz Wordpress site yaptırmak sizin için çok doğru olmayacaktır:

  1. Web sitenizi ilerleyen zaman içerisinde geliştirmeye açık olarak düşünüyorsanız,
  2. Web sitenizin sadece ön yüzünü değil, arkaplandaki tüm sipariş, satış, ödeme, müşteri yönetimleri vb. gibi tüm süreçleri de aynı site üzerindeki yönetici panelinden yönetmek gibi bir fikriniz varsa,
  3. SEO çalışmaları konusunda ciddi çalışmayı düşünüyorsanız,
  4. Güvenlik endişeleriniz varsa,
  5. Web sitenizin tasarımı konusunda özel bir tasarım düşünüyorsanız,
  6. Sitenize az sayılmayacak sayıda ziyaretçi bekliyorsanız,
  7. Fazla sayıda ürününüz / hizmetiniz varsa

Peki, Wordpress ya da Joomla gibi altyapıları ne zaman kullanmalıyım?

  1. Web sitenizden çok fazla bir fayda görmeyi düşünmüyorsanız,
  2. Az bir içeriğiniz / sayfa sayınız varsa,
  3. Az sayıda ürününüz varsa

Peki Wordpress’in kötü tarafları nedir?

Wordpress temelinde blog yapısı olarak ortaya çıktığı ve daha sonra genişletilmeye çalışıldığı için herşeyi eklentiler ile yaptığınız bir mantığa sahip.

Wordpress siteler temalarıyla birlikte kullanılıyorlar. Yani Wordpress aslında bir kod altyapısı sağlıyor. Tasarımı ise temalardan elde ediyorsunuz. Sadece onbinlerce tema arasından bir tema beğenmek bile ciddi zamanınızı alıyor. Özel tema’da yaptırabilirsiniz ancak bu durumda zaten özel site yaptırmak ile aynı noktaya gelmiş oluyorsunuz. Bir çok kişi/firma “hazır bir template üzerine sitemi inşa ettireyim, olsun bitsin” şeklinde bir yaklaşımda bulunuyor. Ancak bu maalesef pek doğru değil.

Wordpress’in kötü yanlarını sıralamak gerekirse,

  1. Wordpress,Joomla gibi altyapılardan bahsettiğinizde aslında hazır templatelerden bahsediyorsunuz demektir. Oysa hazır templatelerin kodlamasında kullanılan bir çok gereksiz ya da yapıyı ağırlaştıran framework kullanımları vardır. Bu da Wordpress altyapısı ile oluşturulmuş web sitenizin açılmasını, sayfalar arası geçişi yavaşlatacaktır ki bu da arama motorlarında hiç istenmeyen bir şeydir.
  2. Temalarda kullanılan farklı kütüphane kodlarını yazan yazılımcılar farklıdır. Dolayısıyla yazılan kodlar arasında güvenlik açığına sebep olabilecek kodlar olması da bir ihtimaldir. Bu sorun bir anda sitenizin güvenlik sorunu haline dönüşecektir.
  3. Hackerların saldırılarına en çok maruz kalan sitelerden biri de Wordpress sitelerdir. Çünkü bir hacker şunu çok iyi bilir ki, eğer wordpress altyapısını kırarsa aslında dünyadaki onbinlerce siteyi kırmış olacaktır. Bu da wordpress ‘i ciddi bir hedef haline getirmektedir.
  4. Wordpress temasında (template’inde) kullanılan kütüphane kodlarının wordpress güncellemelerinden sonra çalışmama durumları da maalesef sıkça görülen bir durumdur.
  5. Wordpress temaları kullanmanın kuşkusuz en sıkıntılı tarafı, temanın size özel değil, genel (tüm kişiler için) yazılmış olmasıdır. Bu da altyapısından tasarımına , kullanılan frameworklerin çokluğundan sitenin açılış hızına kadar bir çok alanda sıkıntıya sebep olması anlamına gelecektir.
  6. Hazır tema kullanmanın bir diğer şüphesiz sıkıntısı sizin kullandığınız template’ı başkasınında kullanması neticesinde ortaya çıkacak sıkıntılı durumdur.
  7. Wordpress eklentilerinin çoğunun kullanımı çok basit değildir. Bu nedenle profesyonel olmanız ya da bir profesyonelden destek almanız gerekmektedir. Örneğin, aşağıda 2 tane eklentinin görüntüsünü görebilirsiniz:
  8. Wordpress teması düzenleyen bazı kişiler aslında wordpress’in yazıldığı PHP ‘i bilmiyor, sadece wordpress altyapısını biliyor. Bu nedenle PHP kod eklenmesi, düzenlemesi gereken konularda yetersiz kalma durumları da söz konusu oluyor.
  9. Teknik olarak ise bakarsak, wordpress’in spaghetti kod mantığıyla yazılmış olması OOP ile kafa kafaya ters olan bir durum. (Daha detayına girerek vaktinizi almak istemeyiz) Eğer teknik olarak merak ederseniz, şu linke göz gezdirebilirsiniz:
  10. https://nehalist.io/why-im-not-the-biggest-wordpress-fan/

Özetle Wordpress, temelinde blog altyapısı olarak ortaya çıkmış ancak daha sonra eklentilerle geliştirilmiş durumdadır. Eklentilerle geliştirilen bu yapıların birbiriyle entegrasyon sorunları, versiyon sorunları vb. gibi bir çok soruna ve en önemlisi ağırlık sorununa yol açtığı bir gerçek. Eğer yine de wordpress sitesi yaptırmak isterseniz, kodlarda mutlaka optimizasyon yapılmasını isteyin.

 

E-Ticaret siteleri hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?

Her işletmede çeşitli sorunlar olur mutlaka. Ancak sorunları nasıl çözdüğünüz ve bunu yaparken ne kadar müşteri memnuniyetini göz önüne aldığınız çok önemlidir. E-Ticaret sitelerinde aşağıdaki maddelere dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

  1. Stokta olan / olmayan ürünlerin yakından takip edilmesi, stokta kalmayan ürünlerin stokda olarak işaretlenmesinin önüne geçilmesi
  2. İşleyişde oluşacak sorunlar karşısında çok hızlı çözüm üretip çözmeye çalışılması. Gerekirse sorunlu ürünlerin farklı yerlerden anında temin edilip müşteriye zararına da olsa gönderilmesi ve kupon kodu gibi hediyeler verilmesi.
  3. Ürünlerinizi doğru anlatılması
  4. Görselleriniz kaliteli olması. Ve her ürünün en az 1, tavsiye olarak ise 3 görselinin olması.
  5. SSL sertifikası mutlaka olmalı
  6. Sattığınız ürün bir tedarikçiye bağlı ise, tedarik ve stok dengesini iyi ayarlamanız gereklidir
  7. Sitenizin http yönlendirmelerinin başarıyla httpslere yapılmış olması
  8. Kullanıcıların gözünden düşünerek alternative ödeme yöntemlere sitede mutlaka yer verilmesi
  9. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların aradığı ürünleri kolayca bulması için sitenizin menu ve kategori yapılarını doğru planlanması ve arama seçeneklerini doğruca yerleştirmek. Ayrıca bu planlamayı yaptırmadan önce kesinlikle SEO çalışmaları yaptırmanız yerinde olacaktır.
  10. Kargo ücreti, paket ücreti vb. gibi ekstra ücretleri sayfada gizlice kenarda vb. gösterme yoluna gitmemek. Açıkça görünmelerini sağlamak
  11. Sezona, kategorilere ve markalara göre doğru kampanyalar planlamak ve gerçekleştirmek
  12. Satılan ürünlerin garanti bilgilerinin ve özelliklerinin açıkça yazılması.
  13. Ürün iadeleri ile ilgili işleyiş bilgilerinin net bir şekilde belirtilmesi.
  14. Mümkün olduğunca siteyi ziyaret eden kullanıcılar ile iletişimde olunması ve her konuda yardımcı olunması.
  15. Son kullanıcı bilgilerinin güvenliğine çok önem verilmesi. Asla izinsiz 3. Kişi/firmalar ile paylaşılmaması.
  16. Reklamların abartılmaması.
  17. Sitenizin nereden bulunduğuyla ilgili bir soruya mutlaka yer verilmesi

Hazır E-Ticaret Paketleri içeren sitelerden hizmet alsak?

  1. Hazır E-Ticaret Paketleri de aslında Wordpress – Joomla gibi hazır altyapılarla benzerlik gösteriyorlar. Bu gibi yapılarda da maalesef oldukça sorunlar mevcut.
  2. Kimi hazır E-Ticaret Paketi satan firmaların altyapıları mobil uyumlu değil.
  3. Birçok firmada tema sayısı yetersiz , özel tema istediğinizde de tam olarak size özel tema değil, kendi yapılarına uygun tema hazırlanabiliyor.
  4. Verilen ücretler özel site yapımlarında olduğu gibi tek seferlik değil, yıllık olarak alınıyor genellikle.
  5. Aylık ya da yıllık ücretleri oldukça makul gibi görünse de, extra bir modül istediğinizde oldukça ciddi bütçeler istenebiliyor
  6. Sitenizi ilgilendirmeyen güncellemeler konusunda dahi (ortak kod yüzünden) sitenizin bazen çalışmıyor durumda kalması ya da bazı modüllerin çalışmıyor duruma düşmesi söz konusu olabiliyor.
  7. Tam olarak size ya da sektörünüze dönük değil, genel olarak yapı tasarlandığı için kullanım zorlukları ya da gereksiz bir çok modül bulunması
  8. Derlenmiş kodlar genelde size verilmediği için kendi hosting’inizi değil, onlardan satın aldığınız hostingi kullanmak zorunda kalmanız.
  9. Entegrasyon sorunları ya da entegrasyonlar talep ettiğinizde sizden oldukça yüklü miktarlarda bütçeler talep edilmesi durumu
  10. Diyelim siz A firmasının bir hizmeti ile sitenizin entegre edilmesini istiyorsunuz. Sizin gibi Hazır E-Ticaret Paketi firmasından hizmet alan birçok kişi de A firmasının bu hizmeti ile kendi sitelerinin entegrasyonunu istediğinde Hazır E-Ticaret Paketi satan firma A firmasına gidip hizmetiyle entegre etmek için oldukça yüksek bütçeler çıkarabiliyor. Kabul edilmese dahi, entegrasyon için bu kez size yüksek bütçeler verilebiliyor.
  11. Tüm müşteri verileriniz, sipariş, ödeme, ürün vb. bilgilerinizin E-Ticaret Paketi satan firmada olması nedeniyle bir memnuniyetsizlik durumunda çıkış yapmanız biraz zor oluyor.
  12. Tüm verilerinizi alabilseniz dahi, verilerinizin size teslim edildiğindeki teknik hali ile yeni geçeceğiniz altyapının uyumsuzluğu ve verilerinizin tekrar bu altyapıya uygun hale getirilmesi ve aktarılması size zaman ve yine bütçeye sebep olabiliyor.
  13. Hiçbir şart altında (extra ödeme dahi yapmak isteseniz) size kaynak kodlar verilmez.

Kısaca başta makul bir ücret ödeyip (ki bu ücret yıllık) orta ve uzun vade de olası yüksek bütçeler çıkması mı? yoksa başta bir kez özel website bedeli ödeyip orta ve uzun vadede istediğiniz modül/eklemeler için makul ücretler ödemek mi tercihini yapmanız gerekiyor.

Web sitesinin tasarımı nasıl olmalı?

Bu soruya cevap olarak, kesinlikle “tam mobil uyumlu” olmalı deriz. İçeriğinize ve içeriğinizin yoğunluğuna göre ise responsive ya da extra mobil alt alan adlı olması (m.xyz.com gibi) gerekliliği değişecektir.

Ayrıca kullanıcı alışkanlıklarını göz önüne alınarak tasarımda kullanıcı dostu olmaya çalışmalısınız. Kullanıcıların gerek mobilden, gerekse de masaüstü ortamlardan sitenizi rahatça kullanmalarını, aradıkları şeyleri mümkün olan en az tıklama ile bulabilmelerini sağlamalısınız. Tasarımda kullandığınız renklerin sitede uzun süre kalan kişileri yormayacak renkler olmasına dikkat ediniz. Tasarımda son trendleri takip edin. Geçmişte kalan bir tasarım anlayışı ile sitenizi oluşturmayınız. Bazı durumlarda ziyaretçilerinize özel tasarım / tema oluşturma özelliği sağlamanız (üyelik içeren sitelerde daha mümkündür) ziyaretçilerin sizi tercih etmeleri konusunda yardımcı olabilir.

 

Web sitesinin kodlamasında hangi platformu tercih etmeliyiz? Php mi yoksa .Net Mi?

Bu sorunun aslında doğru / yanlış diye bir cevabı yok. Çalıştığınız firma/ajans/yazılımcı hangi platformu kullanıyor sorusu ve bunu takiben ne kadar iyi biliyor, ne kadar optimize kod yazabiliyor ve isteklerinize nasıl yaklaşıyor sorularının yanıtları önemlidir.

Tabii bununla beraber, bir sorun olduğunda ulaşmak , yanıt almak ve sorunu çözdürmek ne kadar kolay sorusunun cevabı da çok önemlidir. Yoksa php yada .net ayrımı önemli değildir.

Ancak, PHP ve .NET dışında çok da tercih edilmeyen farklı bir altyapının farklı kütüphanesi ile yazdırmak gibi bir yola gitmek de çok doğru değildir. Çünkü bir anlaşmazlık durumunda isteklerinizi/güncellemelerinizi yaptıracak başka yazılımcı bulmak sıkıntılı olacaktır.

Eğer endişeleriniz varsa genellikle ilave ücret istenmesi durumuna yol açsa da, kaynak kodları isteyebilir ya da kaynak kodları istediğiniz an indirebilecek bir altyapı isteminde bulunabilirsiniz. (TFS gibi altyapılardan size bir hesap açılarak istediğiniz an kodların download yetkisine sahip olabilirsiniz.)

Web Sitesinin içeriği nasıl olmalı?

Kesinlikle özgün olmalı diyerek başlayabiliriz bu sorunun cevabına. Çünkü maalesef interneti çöplük haline getiren en büyük neden, kopyala/yapıştır ile sayfalar ve siteler oluşturulmasıdır.

Web sitesi aslında bölümleriyle, tasarımıyla, kodlamasıyla ve içeriğiyle tamamen bir bütündür. Ziyaretçilerinize ne kadar önemli, değerli ve farklı içerikler sunarsanız ilgilerini çekmek, tekrar ziyaret etmelerini sağlamak ve hatta sosyal medya’da sizin içeriğinizi kendi isteğiyle yayınlayarak paylaşmasını sağlamak mümkün olacaktır. Bununla beraber içeriğinizi kesinlikle SEO çalışmaları ile beraber belirlemenizi tavsiye ederiz.

 

Bir web sitesinin ömrü ne kadardır?

Bu soruya web sitesinin önyüzü olarak cevap vermemiz lazım. Yani internette herkese açık, tüm kullanıcıların görebileceği önyüz sayfaların oluşturduğu web sitelerin ömrü genelde 2-4 yıldır. Bu süre sonunda zaten yeni tasarım mantıkları, yeni altyapılar yada güncellemeler geldiği için artık siteniz insanların gözünde de eski kalmaya başlayacaktır. Ancak yukarda belirttiğimiz gibi, bu söylediklerimiz genelde sitelerin önyüzleri için. Arkayüzleri için yani site içeriğinin düzenlendiği, sipariş, ödeme vb. gibi tüm süreçlerin yönetildiği panellerin ömrü ihtiyaçlara göredir. Eğer bu arkayüzler doğru programlandıysa, önyüzü değiştirip arkayüzleri sabit bırakarak ya da ufak güncellemeler ile yıllarca kullanabilirsiniz.

Son Söz

Eğer yazımızı buraya kadar okuduysanız, web sitelerinin “1000 TL vereyim, bana web sitesi hazırlayın” düşüncesinden oldukça uzak olduğunu görmüşsünüzdür.


Eğer sizlerin de her yönüyle doğru hazırlanmış bir web sitesi yaptırmaya ihtiyacınız varsa, hemen şimdi bizimle irtibata geçebilirsiniz.

ÜYE OLUN, YENİLİKLERDEN HABERİNİZ OLSUN !

Son projelerden ve yazılardan bilginiz olmasını isterseniz, aşağıya eposta adresinizi bırakabilirsiniz.


BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

Bize ulaşmak çok kolay... Aşağıdaki iletişim noları ile ulaşabilir ya da bizi ziyaret edebilirsiniz.