Mobil Uygulama yazdırmalı mıyım?



Mobil Uygulama yazdırmalı mıyım?




Kategori: Önerilen Yazılımlar
Yazar: Ercan Erkü
Tarihi: 12.11.2022

Longplay Dijital olarak biz doğruyu söylemek ve doğruya yönlendirmek ile sorumluyuz. Bize gelen talepleri en doğru şekilde değerlendirip müşterilerimize dönüş yaparız. Bu yazıyı da bu açıyla okumanızı rica ederiz.

“Gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde herkesin cebinde cep telefonu var artık, biz de uygulama yazdırırsak herkesin cebinde oluruz” düşüncesine sahip olabilirsiniz.

Önce sayılar ne söylüyor bakalım…

T.C. TİCARET BAKANLIĞI’nın 2022 yılının ilk 6 ayına ait ülkemizdeki verilerinde ; (https://www.eticaret.gov.tr/haberler/10089/detay )

“Vatandaşlarımızın %70’i elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılardan alışveriş yaparken mobil uygulama kullanmayı tercih etmektedirler. Bu da ülkemizde akıllı telefonların ve mobil uygulamaların kullanımındaki yaygınlığa işaret eden önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır.”

şeklinde bir bilgi mevcut. Buna göre yapılan e-ticaret satışlarının %70’i mobil uygulama üzerinden yapılmış. Buraya dikkat: Mobil uygulama. Mobil web sitesi değil.

Düz sayısal veri olarak bakarsak elbette doğru bir veridir. Ancak burada standart sapmaya sebep olan noktalar var. Şöyle ki…

Trendyol, hepsiburada ve amazon gibi e-ticaret sitelerinin uygulamaları ülkemizde e-ticaret alanında çok çok büyük bir Pazar payına sahip. Pazarın 4’de 3’üne hâkimler diyebiliriz. Üreticinin yapacağı uygulama genelde kullanılmaz. İnsanlar bir çok şeyi aynı anda alabilecek/yapabilecek ortamları/mekanları seviyorlar maalesef. Bunun sonucu olarak da en büyük satıcı kim ya da kimler ise onların uygulamaları kullanılır. AVM’lerin bu kadar çok sayıda olması, insanların tercih ediyor olmasının da sebebi budur aslında. İşte bu da verilerde standart sapmaya sebep olur.

Büyük üreticilerin firma sahipleri ya da satış sorumluları önlerine gelen satış raporlarından bazen büyük firmalara verdikleri ve cirolarında büyük rakamlara sebep olan satışları kaldırtıp geri kalan verilere bakarlar ki daha doğru bir satış manzarasına sahip olsunlar. İşte yukarıdaki verilere de bu gözle bakmak zannımızca daha doğru olacaktır. Çünkü yukardaki %70 mobil uygulama verisinin büyük çoğunluğu sektörü domine eden saydığımız firmaların uygulamalarıdır.

“Üreticilerin hiç mi şansı yok yani” diyebilirsiniz. Orda da sevgili Hakan Yalçın’la yaptığımız bir konuşmadan özel bir alıntı yapayım. Sattığınız ürünün yenilenme ya da yeniden alınma sayısı ve süresi çok çok önemlidir. Su damacanası satıyorsanız sizden bu ürünü alan kişi yüksek ihtimalle 2.5-3 yıl sonra bir daha gelecek. Ya da cep telefonu satıyorsanız en iyi ihtimalle 1 yıl, en kötü ihtimalle 3-4 yıl sonra o kişi size aynı ürün için bir kez daha gelecek.

“Peki ne yani cep telefonu aldığı yerden laptop alamaz mı” diye de sorabilirsiniz. Alabilir tabii ki. Ama bunu sağlamak için sizin mobil uygulamanızda hem cep telefonu hem de laptop’u satıyor olmanız lazım. Diğer bir deyişle, kişinin ihtiyacı olduğu ürünleri bir arada satabiliyor olmanız lazım. Yani, satacağınız ürünün değişim süresini de kesinlikle dikkate almalısınız.

Bu konuya bir istisna oluşturan grup varsa onlar da mutlaka kadınlar. Çünkü kadınlar normal dönüşüm sürelerine çok uymazlar. Bir ayakkabı satın almışken hemen ertesi gün başka bir ayakkabı beğenip satın alabilirler. Bu da kıymetli bir veri ve hedef kitle demek.

Bir örnek verelim...

Eğer Beymen gibi bir firma iseniz kendi mobil uygulamanızı geliştirmeyi düşünebilirsiniz. Ancak sizden bir kravat alan bir daha ne zaman alacak? Ya da takım elbise siparişi veren bir kişi bir daha ne zaman ayakkabı alacak ? Tecrübelerimize göre, kampanya yapıp ciddi bir indirime gittiğiniz durumlarda insanlar anlık olarak uygulamanızı indirip , kampanyadan faydalanıp daha sonra ise uygulamanızı kaldıracaktır. Eğer sürekliliği sağlayabilirseniz yani her hafta mobile özel bir indirim sağlayabilecekseniz belki uygulamanızın kaldırılmasını engelleyebilirsiniz. Ancak bu size ne sağlayacak? Eğer ürünlerinizin geri dönüş süresi çok kısa değilse?

Diğer bir veri kuşkusuz “eğlence” …

İnsanlar genel itibariyle eğlence, gırgır, şamata vs. gibi içerik barındıran uygulamaları seviyorlar. Ancak bunların da cep telefonların da kurulu kaldığını zannetmeyin. Bugün google’a en çok indirilen mobil uygulamalar yazarsanız zaten karşınıza çıkan top 10 listesi herşeyi anlatır. 2020, 2021 ve 2022 ‘nin ilk çeyrek verisini değerlendirirken pandemi koşullarını da dikkate almanızı öneririz.

Verileri değerlendirirken diğer bir hassas nokta ise, verilerin kurulu olarak gelen uygulamaları kapsayıp kapsamadığıdır. Google maps’i ilk 10’da görebiliriz. Ama android’de Google maps zaten kurulu olarak geliyor. O nedenle bu verinin çok bir manası olmaz gibi düşünebilirsiniz.

Mobil uygulama yazdırmak için bize gelen müşterilerimizde en sık gördüğümüz nedenlerden bir tanesi ise: tek tuşla tıklayınca (cep telefonunun kısayol butonlarından) açılabilme ve içine reklam alabilme özelliği. Peki son işletim sistemlerinde istediğiniz bir web adresini cep telefonunuzun ana ekranında buton olarak ekleyebildiğinizi söyleseydik? Reklamları da aynı şekilde responsive (tam mobil uyumlu) bir websitesinde de gösterebileceğinizi belirtseydik?

Mobil uygulamaların uygulamayı yazdıranlar için en büyük yararı belki de anlı mesaj (push notification) gönderebilmektir diyebiliriz. Dijital pazarlamacılar için olmazsa olmaz bir reklam ortamı bu özellik. Ancak unutulmaması gerekir ki, insanlara aynı gün içinde 2 ya da daha fazla mesaj göndermek reklam değil, tacizdir. Bir de uygulamanızda 2'den fazla e-ticaret uygulaması kurulu olduğunu düşünün. Bu durum doğal olarak “bildirimleri kapat” komutu ve sonrasında da uygulamanın kaldırılması ile sonuçlanıyor. Bu noktada kurulan uygulamaların %80’inin de 1 hafta geçmeden kaldırıldığını söylemek gerekir.

Sonuca bağlamak gerekirse; eğer aşağıdaki listede yer alan bir amacınız yoksa mobil uygulama yazdırmayı bir kez daha düşünebilirsiniz.

  1. Push notification göndermek çok önemli ise (web push da deneyebilirsiniz)
  2. Bankacılık sektöründe hizmet verecek ise
  3. Para yönetim, takip vb. hizmeti verecek ise
  4. Eğlence, gırgır, şamata ya da fal gibi konularla alakalı ise

En çok indirilen uygulamaları görmek için, Google play store’a girip “Üst sıralar” sekmesine geçmeniz yeterli. İlk 600 sırayı görebilirsiniz.

Son söz de paradan olsun. Bugün hybrid bir mobil uygulama geliştirmenin bedeli 50-60K TL civarından başlar. Native olarak geliştirmekse 100-110K TL civarından başlayacaktır. Değer mi? Siz karar verin J

Selamlar ve sevgiler.
Longplay Dijital

Photo by Luis Villasmil on Unsplash

ÜYE OLUN, YENİLİKLERDEN HABERİNİZ OLSUN !

Son projelerden ve yazılardan bilginiz olmasını isterseniz, aşağıya eposta adresinizi bırakabilirsiniz.


BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

Bize ulaşmak çok kolay... Aşağıdaki iletişim noları ile ulaşabilir ya da bizi ziyaret edebilirsiniz.