Kategori: Güvenlik
Yazar: guvendemisiniz.com
Tarihi: 9.12.2014
Longplay – Dijital Ajans Hizmetleri olarak (www.ajanslongplay.com) ; uzun yıllardır sektörde çalışmamıza rağmen, bizim dahi teknolojinin son 20 yıldaki gelişim hızı nedeniyle başımız dönmüş durumda.
O kadar ki bugün 27 yaş üstünde olanların kolaylıkla hatırlayabileceği Walkman’leri bugün çocuk yaşta olanlara anlatmakta sıkıntı çekiyoruz. Daha da eskilere gidip Commodore 64leri ve Amigaları ise anlatmaya çalışmak sanırım imkânsız
İçinde bulunduğumuz zaman diliminde 3-4 yaşındaki çocukların tabletleri alıp oyunları çalıştırıp hatta bazılarının oyunları kurup sonrasında oynadığını görmek bizlerde “yediklerimizde bir şeyler var” algısı oluşturuyor.
Ancak mesele tam da bu noktada biraz farklılaşıyor. Bir cihazı ya da yazılımı “kullanabilmek”, beraberinde güvenliği getirmiyor.
Diğer bir deyişle, Yazılım ya da cihazı kullanmayı bilmekle güvende olmuyor, tam tersi her gün biraz daha onlara bağımlı hale geliyoruz. Hatta garip bir şekilde bağımlılık ile birlikte “yok canım, dünyada milyonlarca insan kullanıyor bunları, ne gibi güvenlik sorunları çıkabilir ki” noktasına geliyor bazılarımız.
Kuşkusuz bu yargının tam tersi olarak paranoyakça davranmaya da gerek yok. Ancak kendi çapımızda alabileceğimiz kadar güvenlik önlemlerimizi almayı da kesinlikle ihmal etmemeliyiz.
Hayatta en önem verdiğimiz şeylerden birinin “sağlık” olduğunu düşünürsek, yazımızın teknik kısmına başlamadan önce, sağlık konusunda birkaç noktaya temas etmekte fayda var.
Öncelikle, aşırı bilgisayar kullanımının gözleri ve beyni yoracağını, gece saatlerinde bilgisayar kullanımının ardından hemen yatıldığında ise göz ve beyin yorgunluğu yüzünden uykusuzluk yaşanabileceğini söyleyebiliriz. Bilgisayarda uzun süre hızlı ekran geçişleri olan eylemlerde bulunulduğunda (hızın ön planda olduğu oyunlar oynandığında ya da uzun süre aksiyon içerikli altyazılı film -dizi izlendiğinde) epilepsi hastalığı olanlarda kriz geçirmeye kadar giden etkilerin var olduğunu belirtmekte fayda var. Bu nedenle bilgisayar kullanımınızı kısıtlamayı ve her 1 saatte bir en az 15 dk ara verip uzaklara bakarak gözünüzü dinlendirmeyi ihmal etmeyin.
Bununla beraber, bilgisayar kullanırken ekranların gözünüzün tam hizasında ve önünüzde olmasına dikkat edin. Uzun süreli hafif de olsa yukarı ya da aşağı bakmalarda sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bunları aktardıktan sonra gelelim teknik konulara…
Bilgisayar’daki verilerimizde güvenlik, internette güvenlik, internette alışveriş yaparken güvenlik, mobil cihazlarda güvenlik gibi birden fazla ana unsura ayırabiliriz teknik olarak dijital ortamdaki güvenliği.
Sitemizde yer alan diğer yazılardan bu konulardaki bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bu noktada ufak bir teşekkürde bulunmak istiyorum..
Aslında herşey sevgili arkadaşım Esra ve onun sorduğu bir soru üzerine başladı.
O soruyu sormasa idi böyle bir site oluşmayacaktı Teşekkürler Esra… :)